| 
1.  | 
The Specific Relief
  Act of 1877 was enacted on | 
  | 
   
    |  | 
7th
    February, 1877 |  | 
7th
    March, 1877 |  
    |  | 
7th
    April, 1877 |  |  |  
Answer: Option A | 
  | 
2.  | 
The Specific Relief
  Act, was enforced on | 
  | 
   
    |  | 
1st
    March 1877 |  | 
1st
    April 1877 |  
    |  | 
1st
    May 1877 |  |  |  
Answer: Option C | 
  | 
3.  | 
The Specific Relief
  Act contain_____, sections | 
  | 
Answer: Option B | 
  | 
4.  | 
The Specific Relief
  Act, of 1877 contains_____ schedule | 
  | 
Answer: Option C | 
  | 
5.  | 
The Specific Relief
  Act is_____ kind of law | 
  | 
Answer: Option B | 
  | 
6.  | 
As per section 3,
  of Specific Relief Act every duty enforceable by law is called | 
  | 
   
    |  | 
Duty |  | 
Legal
    duty |  
    |  | 
Obligation |  |  |  
Answer: Option C | 
  | 
7.  | 
Any instrument
  (other than a will or codicil as defined by the Indian Succession Act)
  whereby the destination or devolution of successive interest in movable and
  immovable property is disposed of or is agreed to be disposed of is called | 
  | 
   
    |  | 
Affidavit |  | 
Power
    of attorney |  
    |  | 
Instrument |  | 
Settlement |  
Answer: Option D | 
  | 
8.  | 
Relief can not be
  granted for agreements which are | 
  | 
   
    |  | 
Enforceable
    by law |  | 
Not
    enforceable by law |  
    |  | 
Both
    (a) and (b) |  |  |  
Answer: Option B | 
  | 
9.  | 
Section______, of
  the Specific Relief Act provide ways of relief granting | 
  | 
Answer: Option A | 
  | 
10.  | 
As per section 5,
  of The Specific Relief Act provides_____ ways through which relief can be
  given | 
  | 
Answer: Option A 
 | 
  | 
11.  | 
Section _____, of
  the Specific Relief Act deals with cases of possession of immovable property | 
  | 
Answer: Option B | 
  | 
12.  | 
As per section 7,
  of the Specific Relief Act, specific relief can not be granted for the mere
  purpose of enforcing a____ law | 
  | 
   
    |  | 
Constitutional |  | 
Civil |  
    |  | 
Penal |  |  |  
Answer: Option C | 
  | 
13.  | 
When a person is
  dispossessed from immovable property without his consent he can file suit
  under section______, of the Specific Relief Act | 
  | 
Answer: Option B | 
  | 
14.  | 
A person entitled
  to the possession of specific movable property may recover the same in the
  manner prescribed by the | 
  | 
   
    |  | 
The
    Specific Relief Act, 1877 |  | 
The
    Code of Civil Procedure |  
    |  | 
The
    Contract Act, 1872 |  |  |  
Answer: Option B | 
  | 
15.  | 
A, a warehouse-keeper,
  is charged with the delivery of certain goods to Z, which B takes out the
  possession, A may | 
  | 
   
    |  | 
Sue B
    for the goods |  | 
Sue Z
    for the goods |  
    |  | 
Sue
    both B and Z for the goods |  |  |  
Answer: Option A | 
  | 
16.  | 
The contract which
  may be specifically enforced are dealt by_____, to_____, of the Specific
  Relief Act, | 
  | 
   
    |  | 
Section
    12 to 20 |  | 
Section
    12 to 30 |  
    |  | 
Section
    12 to 25 |  |  |  
Answer: Option C | 
  | 
17.  | 
A holds certain
  stock in trust for B.A wrongfully disposes of the stock. The law creates an
  obligation on A to restore the same and if A fails B.can | 
  | 
   
    |  | 
File a
    suit aginst A for specific performance of contract |  | 
Not
    make any litigation against B |  
    |  |  |  |  |  
Answer: Option A | 
  | 
18.  | 
Specific
  performance of a Contract can be sought upon | 
  | 
   
    |  | 
Written
    agreements |  | 
Oral
    agreement |  
    |  | 
Both
    (a) and (b) |  |  |  
Answer: Option C | 
  | 
19.  | 
The Courts grant
  decree for specific performance in their | 
  | 
   
    |  | 
Statutory
    powers |  | 
Discretionary
    power |  
    |  | 
None
    of the above |  |  |  
Answer: Option B 
 
 
 | 
  | 
20.  | 
Section 23, of the
  Specific Relief Act deals with | 
  | 
   
    |  | 
The
    persons who may obtain specific performance of a contract |  | 
The
    contracts which may specifically be enforced |  
    |  | 
The
    persons against whom specific performance can not be granted |  |  |  
Answer: Option A | 
  | 
21.  | 
Section 24, of the
  Specific Relief Act | 
  | 
   
    |  | 
Who
    may obtain decree under the Specific Relief Act |  | 
Who
    are bars to the relief under the Specific Relief Act |  
    |  | 
None
    of the above |  |  |  
Answer: Option B | 
  | 
22.  | 
A, in the character
  of agent for B enters into an agreement with C to buy C's house A is in
  reality acting not as agent for B but on his on account | 
  | 
   
    |  | 
A
    cannot enforce specific performance of this contract |  | 
A can
    enforce specific performance of this contract |  
    |  | 
Both
    (a) and (b) |  |  |  
Answer: Option A | 
  | 
23.  | 
Section 26 to 30,
  of the Specific Relief Act, deals with the contracts | 
  | 
   
    |  | 
Which
    can be specifically enforced without any variation |  | 
Which
    can not be specifically enforced except with a variation |  
    |  | 
None
    of the above |  |  |  
Answer: Option B | 
  | 
24.  | 
The persons against
  whom contracts may be specifically enforced are provided in | 
  | 
   
    |  | 
Section
    27 |  | 
Section
    31 |  
    |  | 
Section
    34 |  |  |  
Answer: Option A | 
  | 
25.  | 
A contracts to
  convey certain land to B by a particular day. A dies intestate before that
  day without having conveyed the land B | 
  | 
   
    |  | 
May
    compels A's heirs or other representative in the interest to perform the
    contract specifically |  | 
Can
    not compels A's heirs or other representatives in interest to perform the
    contract specifically |  
    |  | 
May
    claim against State. |  |  |  
Answer: Option A | 
  | 
26.  | 
The parties which
  can not be compelled to perform specific performance of contract are provided
  in | 
  | 
   
    |  | 
Section
    27, the Specific Relief Act, |  | 
Section
    28, the Specific Relief Act, |  
    |  | 
Section
    30, the Specific Relief Act, |  |  |  
Answer: Option B | 
  | 
27.  | 
Section 34, of the
  Specific Relief Act, deals with | 
  | 
   
    |  | 
Principles
    of contracts |  | 
Principles
    of litigation |  
    |  | 
Principles
    of rectification |  |  |  
Answer: Option C 
 
 
 
 | 
  | 
28.  | 
A sells a field to
  B. There is a right of way over the field of which A has direct personal
  knowledge but which he couceals from B. | 
  | 
   
    |  | 
B has
    a right to rescind the contract |  | 
B can
    not rescind the contract |  
    |  | 
A has
    right to rescind the contract |  |  |  
Answer: Option A | 
  | 
29.  | 
Section 31 to 34,
  of the Specific Relief Act, deals with | 
  | 
   
    |  | 
Rectification
    of the instrument |  | 
Recession
    of contract |  
    |  | 
Cancellation
    of instrument |  |  |  
Answer: Option A | 
  | 
30.  | 
Section 39, of the
  Specific Relief Act, deals with | 
  | 
   
    |  | 
Cancellation
    of instruments |  | 
Registration
    of instrument |  
    |  | 
Correctness
    of instruments |  |  |  
Answer: Option A
   
   
    | 
31.  | 
As
    provided in section 39, of the Specific Relief Act, A the owner of a ship
    by fraudulently representing her to be seaworthy induces B an underwriter,
    to insure her |  
    | 
     
      |  | 
A
      may obtain the cancellation of the policy |  | 
B
      may obtain the cancellation of the policy |  
      |  | 
None
      of the above may obtain the cancellation of the policy |  |  |  
Answer: Option B |  
    | 
32.  | 
As per
    section 40, of the Specific Relief Act, where an instrument is evidence of
    different rights or different obligations the Court may in a proper case |  
    | 
     
      |  | 
Cancel
      it in part and allow it to stand for the residue |  | 
Cancel
      it in whole |  
      |  | 
Can
      not cancel its any part |  |  |  
Answer: Option A |  
    | 
33.  | 
Which
    section of the Specific Relief Act, from the following deals with
    declaration? |  
    | 
     
      |  | 
Section
      40, the Specific Relief Act |  | 
Section
      41, the Specific Relief Act |  
      |  | 
Section
      42, the Specific Relief Act |  |  |  
Answer: Option C |  
    | 
34.  | 
In
    declaratory decree Court decide about |  
    | 
     
      |  | 
Righ
      of the plaintiff to any thing |  | 
Right
      of the defendant to any thing |  
      |  | 
Both
      of above |  |  |  
Answer: Option C |  
    | 
35.  | 
A is
    lawfully in possession of certain land. The inhabitatns of neighbouring
    village claims a right of way across the land |  
    | 
     
      |  | 
A
      may sue for a declaration that they are not entitled to right so claimed |  | 
The
      villagers may sue for declaration their right of way |  
      |  | 
Any
      stranger person can sue for declaration |  |  |  
Answer: Option A |  
    | 
36.  | 
A
    person can not be granted a declaratory decree |  
    | 
     
      |  | 
Where
      he has any other relief |  | 
Where
      he is weaker |  
      |  | 
Where
      he is malafide in this intentions |  |  |  
Answer: Option A 
 |  
    | 
37.  | 
Section
    44, of the Specific Relief Act, deals with |  
    | 
     
      |  | 
Appointment
      of local commission |  | 
Appointment
      of Court Officer |  
      |  | 
Appointment
      of Receiver |  |  |  
Answer: Option C |  
    | 
38.  | 
The
    power enjoyed by Court for the appointment of receiver is its |  
    | 
     
      |  | 
Discretionary
      power in nature |  | 
Constitutional
      power in nature |  
      |  | 
Statutory
      power in nature |  |  |  
Answer: Option A |  
    | 
39.  | 
Where
    a Court appoints a receiver the mode of his appointment and his right,
    powers, duties and liabilities are regulated by |  
    | 
     
      |  | 
The
      Constitution |  | 
The
      Specific Relief Act, 1877 |  
      |  | 
The
      Code of Civil Procedure |  |  |  
Answer: Option C |  
    | 
40.  | 
Section
    45, of the Specific Relief Act, deals with |  
    | 
     
      |  | 
Orders
      to public servants for the performance of certain specific acts |  | 
Orders
      to any private person for the performance of specific acts |  
      |  | 
Orders
      to Both (a) and (b) |  |  |  
Answer: Option A |  
    | 
41.  | 
An
    application under section 45, the Specific Relief Act, can be made to |  
    | 
     
      |  | 
Any
      Court |  | 
High
      Court |  
      |  | 
Supreme
      Court |  |  |  
Answer: Option B |  
    | 
42.  | 
Every
    application made under Section 45, of the Specific Relief Act, must be
    accompanied with affidavit from |  
    | 
     
      |  | 
Injured
      person |  | 
Respondents |  
      |  | 
None
      of the above |  |  |  
Answer: Option A |  
    | 
43.  | 
Section
    47 of the Specific Relief Act, 1877 deals with |  
    | 
     
      |  | 
Declaratory
      Order |  | 
Peremptory
      Order |  
      |  | 
Injunctive
      order |  |  |  
Answer: Option B |  
    | 
44.  | 
Section_____
    of the Specific Relief Act, 1877 deals with cost |  
    | 
Answer: Option C |  
    | 
45.  | 
As per
    section 49 of the Specific Relief Act, 1877 the cost of all applications
    and orders under chapter VII of the Specific Relief Act, 1877 whall be in
    the discretion of the |  
    | 
     
      |  | 
Civil
      Court |  | 
Session
      Court |  
      |  | 
High
      Court |  |  |  
Answer: Option C 
 
 
 
 |  
    | 
46.  | 
Section
    50, of the Specific Relief Act bars the power of High Court to pass |  
    | 
     
      |  | 
Writ
      of Habeas Corpus |  | 
Writ
      of Certiorari |  
      |  | 
Writ
      of Mandamus |  |  |  
Answer: Option C |  
    | 
47.  | 
Section
    52, of the Specific Relief Act deals with |  
    | 
     
      |  | 
Preventive
      Relief |  | 
Statutory
      Relief |  
      |  | 
None
      of the above |  |  |  
Answer: Option A |  
    | 
48.  | 
The
    Preventive relief granted by Court under section 52, of the Specific Relief
    Act, is_____ in nature |  
    | 
     
      |  | 
Discretionary
      power of the Court |  | 
Fundamental
      Power of the Court |  
      |  | 
Statutory
      power of the Court |  |  |  
Answer: Option A |  
    | 
49.  | 
Section
    53, of the Specific Relief Act deals with |  
    | 
     
      |  | 
Temporary
      injunction |  | 
Perpetual
      Injunction |  
      |  | 
Both
      (a) and (b) |  |  |  
Answer: Option C |  
    | 
50.  | 
Temporary
    injunctions can be granted by Court |  
    | 
     
      |  | 
At
      early stage of the suit |  | 
At
      any stage of the case |  
      |  | 
At
      the end of a case |  |  |  
Answer: Option B |  
    | 
51.  | 
Temporary
    injunctions are such as are to continue |  
    | 
     
      |  | 
For
      a specified time |  | 
For
      a time until further order is passed by the court |  
      |  | 
Both
      (a) and (b) |  |  |  
Answer: Option C |  
    | 
52.  | 
Temporary
    injunction granted by the Court is regulated by the |  
    | 
     
      |  | 
Specific
      Relief Act |  | 
Code
      of Civil Procedure |  
      |  | 
Transfer
      of Property Act |  |  |  
Answer: Option B |  
    | 
53.  | 
A
    perpetual injunction can only be granted by the decree at the hearing and
    upon the |  
    | 
     
      |  | 
Merits
      of the suit |  | 
Discretion
      of the Court |  
      |  | 
Demand
      of the party |  |  |  
Answer: Option A |  
    | 
54.  | 
Section
    54, of the Specific Relief Act deals with |  
    | 
     
      |  | 
Temporary
      injunctions |  | 
Perpetual
      injunctions |  
      |  | 
Both
      (a) and (b) |  |  |  
Answer: Option B |  
    | 
55.  | 
Section
    54, of the Specific Relief Act, describe condition when |  
    | 
     
      |  | 
Perpetual
      injunction is granted |  | 
Temporary
      injunction is granted |  
      |  | 
Mandatory
      injunction is granted |  |  |  
Answer: Option A 
 |  
    | 
56.  | 
Mandatory
    injunction is provided in |  
    | 
     
      |  | 
Section
      53, of the Specific relief Act |  | 
Section
      54, of the Specific relief Act |  
      |  | 
Section
      55, of the Specific relief Act |  |  |  
Answer: Option C |  
    | 
57.  | 
Section
    56 of the Specific Relief Act, describe conditions when |  
    | 
     
      |  | 
Injunction
      is granted |  | 
Injunction
      is refused |  
      |  | 
None
      of the above |  |  |  
Answer: Option B |  
    |  |  |  |  |  | 
 
No comments:
Post a Comment